Nezamestnanosť v SR podľa SDKÚ neklesá, je to len hra Smeru s číslami

21.03.2013 Bratislava

Bratislava 20. marca (TASR) - Na Slovensku podľa opozičnej SDKÚ-DS v žiadnom prípade nedošlo k zastaveniu rastu nezamestnanosti a už vôbec nie k poklesu. Vládna strana Smer-SD sa len hrá s číslami, aby vytvorila dojem, ktorý nezodpovedá realite. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásili poslanci SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Ľudovít Kaník.

"Pravda je taká, že nezamestnanosť naďalej stúpa. Dochádza len k presúvaniu ľudí z jednej kolónky do druhej, aby sa opticky dosiahli lepšie čísla," uviedol Kaník. Podľa jeho slov je medzi tými, ktorí nemajú prácu, 30.000 ľudí označených ako práceneschopných. Zároveň z jedného mesiaca na druhý o 100 % narástol počet ľudí, ktorí sa zúčastňujú absolventskej praxe. Je ich spolu 10.000. "To sú ale všetko ľudia, ktorí nie sú zamestnaní," opísal Kaník.

Reagoval tak na najnovšie údaje o nezamestnanosti z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR.

"Smer sa pod tlakom neschopnosti vyrovnať sa s rastúcou nezamestnanosťou uchyľuje k rôznym kamuflážam, maskovaniu, hre s číslami a mäteniu ľudí," odôvodnil Kaník. Jeho kolega zo strany Štefanec vyzval vládu, že je načase prehodnotiť hospodársku politiku v oblasti daní, odvodov či pracovného práva. "Tak, aby nenarastal počet nezamestnaných, ale práve naopak," povedal Štefanec.

Rezort práce však tvrdí, že žiadne čísla nemanipuloval. "S ničím sme nemanipulovali, nič sme nepresúvali," uviedol pre TASR štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Jednoducho sa podľa jeho slov zverejnila štatistika, ktorá sa robila podľa tej istej metodiky ako aj za pôsobenia Ľudovíta Kaníka v pozícii ministra práce.

"To, čo sa udialo, je úplne bežný jav," podotkol Ondruš. Pri niektorých nástrojoch aktívnej politiky, a to najmä pri absolventskej praxi, stúpol počet ľudí. "Je skutočne pravda, že veľmi mierne poklesla miera disponibilnej nezamestnanosti. Tento výsledok ovplyvnil väčší počet ľudí zaradených do programov na podporu zamestnanosti," povedal Ondruš.


Nezamestanosť na Slovensku vo februári klesla na 14,71 %

Nezamestnanosť na Slovensku v januári tohto roka medzimesačne klesla o 0,09 percentuálneho bodu a dosiahla úroveň 14,71 %. Informoval o tom už v utorok (19.3.) minister práce Ján Richter (Smer-SD), dnes to potvrdili aj oficiálne štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR.

V uplynulom mesiaci evidovali na úradoch práce celkovo 397.070 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Spolu bolo na úradoch evidovaných 437.093 uchádzačov, tento údaj však počíta aj s nepracujúcimi, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania. Miera nezamestnanosti vypočítaná aj z nich dosiahla 16,2 %.

Najvyššia nezamestnanosť bola vo februári zaznamenaná v Prešovskom kraji, kde dosiahla 20,75 %. Nad priemerom sa pohyboval tiež Banskobystrický (20,37 %) a Košický kraj (18,99 %). Najmenšia nezamestnanosť 6,07 % bola naopak v Bratislavskom kraji. Z okresov dosiahli najvyššiu nezamestnanosť Rimavská Sobota (34,49 %) a Revúca (33,61 %). Naopak, najnižšiu mieru 4,72 % evidovali v okrese Bratislava I.
 

Vyberte región